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英検メールマガジン#102:翻訳

2016.02.08.23:26

 「たいわん:台湾の英語発音と、正式国名は?」What’s the English pronunciation of Taiwan and its official name  --- ???

…答えは一番下にございます。Scroll down to the bottom to see this answer.

 

01a 250 台湾国旗

 

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Eiken Mail Magazine vol.102

英検メールマガジン #102

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02a 500 20160208 雛人形 in 志保屋書店 Erie 


28()、店内のよりみちカフェに雛人形を飾りました。見に来てください。

On Monday, February 8, we put Hina-dolls at Yorimichi-Café in Shihoya Bookstore; why don’t you come to see them?

 

 
02b 500 20160208 1000 LL-garden Erie

 

その日の朝は零下2℃:昼頃やっと暖かくなり春の風情になりました。

That day, it was very cold in the early morning; the temperature outside was two degrees below zero. It was quickly getting warmer around noon; we felt the taste of spring.

 

 
02c 500 20160207 労災病院から新井方面

 

前日の2月7日()M-PEC顧問、西脇様のお見舞いに直江津の労災病院へ。術後の経過が順調で安心しました。今月初めからインフルエンザが流行っていて、面会するために手間がかかりました。談話室から新井方面の光景です。

The day before, Sunday, February 7, R and I went to the Rosai-hospital to see Mr. Nishiwaki, an advisor of M-PEC. We were happy to know he was progressing *favorably after the operation. It took longer than we expected to see him, because influenza has been *prevalent since the beginning of this month. This view was shot from the chatting room there toward Arai area.

*favorably féɪvɚ rəbli](ad) 順調に、好意的に  *prevalent [prév(ə)lənt](a) 流行る

 

 
02d 500 20160207 信号機にハート雪

 

帰路、信号機にハートの雪が!

On our way back home, I found a heart-shaped snow on a traffic signal!

 

 

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さて、このメールマガジン執筆者は、多分、「実用英検問題を作成なさっておられる先生」だと思いますので、ヨッシーにとっても、このブログの読者にとっても、英文表現の良いお手本になることでしょう。和訳と注釈はヨッシーです。

 

Since I’m sure the person who wrote below is one of “the teachers making questions of Eiken in The Society for Testing English Proficiency, Inc. (STEP)”, this kind of essay would be a good example for practicing writing English for both Yoshy and Yoshy’s Blog-readers. Yoshy’s translation and notes are attached under every paragraph.

 

 

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<和訳:遠藤由明-Translation: Yoshy (Yoshiaki Endo)>

February 2016

20162

03a 250 Japanese cuisine 


What do you think of Japanese food?

 

あなたは、日本食についてどう思いますか?

  


I have heard many people answer, “It is healthy,” and add, “because it is well balanced, low in fat, and full of vegetables.” Honestly, I often feel uncomfortable when I hear such comments. Let me explain why.

 

多くの声は、「健康に良いですよ」、「だって、栄養のバランスが取れているし、脂肪分が低くて野菜が多いですから.」正直言って、このような声にはしばしば不満に感じるのです。説明させてくださいね。

 



Nowadays, Japanese food is popular around the world. Washoku, or traditional Japanese *cuisine, has won World *Intangible Cultural Heritage status, and Japanese restaurants can be found in most large cities abroad. Washoku is *appreciated for its *refined decoration and its *association with the four seasons, as well as its distinguished taste.
*cuisine [kwɪzíːn]
:料理 <>  *intangible [ìntˈændʒəbl](a) 実体のない、無形の  *appreciate [əpríːʃièɪt] (vt) 良さがわかる、識別する  *refined [rɪfάɪnd](a) 洗練された  *association [əsòʊsiéɪʃən] with~:~との関連、交際  :distinguished [dɪstíŋ(g)wɪʃt](a) 抜群な、上品な

 

今日、日本食は世界中で人気を博しています。和食、すなわち、伝統的な日本料理は世界無形文化遺産の地位を勝ち得ていますし、日本食料理店は海外の大都市ではすぐに目に留まります。和食は、その洗練された味付けと同様に、その洗練された盛り付けや、四季の変化を際立たせることで高い評価を得ています。

 

 
03b 250 肉じゃが


If the above opinion is based on many of our internationally famous dishes, I have no objection. However, when we look at our everyday *diet, I doubt if we would have the same impression. Many of the *beloved homemade dishes in Japan are not purely Japanese, such as curry and rice and hamburger steak. And are Japanese dishes like niku-jaga and omuraisu truly healthy?

*diet [dάɪət]:飲食物、規定食、(日本の)国会  *beloved [bəlˈʌvɪd](a) 最愛の、愛おしい、可愛い

この評価が私たちの国際的に名をはせている多くの料理の基となっているなら、私は反論できません。が、私たちの日常の食事を観察したら、さて、同様の感想を私が持つかどうか怪しくなります。日本国内で愛されている家庭料理の多くは、カレーライスやハンバーガーステーキのように、純粋な日本食ではありません。そして、肉じゃがやオムライスのような日本食は本当に健康に良いのでしょうか?

 

 
03c 250 cooking class


I recently read a book on Washoku and learned that a serious food shortage during World War II prevented Japanese families from passing down traditional cooking techniques to their children. *Consequently, the younger generations had to turn to magazines, TV programs, or
cooking classes, which introduced plenty of new and *luscious dishes rather than familiar and *plain *stuff. Thus, our *contemporary cuisine has developed separately from the historical stream.

*serious [sí(ə)riəs]
(a) 真面目な、重大な、由々しい  *consequently [kάnsɪkwèntli](conj.) 従って、その結果  *luscious [lˈʌʃəs](a) 美味しい、甘美な  *plain [pléɪn](a) 明白な、質素な  *stuff [stˈʌf]:がらくた、材料、食べ物  *contemporary [kəntémpərèri](a) 当今の、当時の

 

私は最近和食に関する本を読み、第二次世界大戦中の深刻な食糧危機のために、日本の家庭は子供たちに継承すべき伝統的な料理の技が伝わらなくなったことを知りました。その結果、次世代の若い世代の人たちは、身の回りのありふれた具材よりも、雑誌、テレビ番組や料理教室を通じて学んだ新しい美食を作り始めることになりました。かくして、私たちの昨今の料理は、歴史の流れから離脱して発展してきているというわけです。

 

 
03d 250 ramen


Today, ramen seems to be a new trend around the world. Some people still hesitate to call it Japanese food, but it is widely recognized as “Japanese noodles” and attracts many foreign *gourmands. Probably, its appeal does not lie in its healthiness. I think it’s time we started
thinking about giving more *versatile descriptions of Japanese food.

*gourmand [gˈʊɚmɑːnd]
()大食漢、大食い、健啖家  *versatile [vˈɚːsəṭl](a) 多方面の、多目的に利用可能な

 

今日、ラーメンが世界中を席捲しているようです。ラーメンを日本食と呼ぶことをまだ躊躇(ためら)う人もいますが、「日本の麺」として広く受け入れられ、外国の美食家たちを感心させています。多分、その魅力は健康食とは無縁だと思います。私たちは、日本食について、もっと広い角度での説明を求められている時期にいるのだと思います。

 

03e 250 gourmand sign 


Best regards,
Eiken Mail Magazine Editor

敬具

英検メールマガジン編集者

 

 

 

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次回は213(), 10:30-11:30 pm、よりみちカフェ in 志保屋書店

 

 

 

 

「たいわん:台湾の英語発音と、正式国名は?」What’s the English pronunciation of Taiwan and its official name  --- ???

答え:[tὰɪːn] (タイワァーン)

正式国名=中華民国:Republic of China

 
01b 250 台湾map

 

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外部からの画像は、公開再使用許可済みのものです。

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この拙い英訳ブログ作業はヨッシーの英語力精進と外国友人への近況報告のためです。常時、友人ネイティブ数名が検査して下さっておられ、誤表記の場合は即「訂正」記事を書いています。

This poor translation into English is for both brushing up Yoshy’s proficiency and telling updates to my foreign friends. Yoshy’s several foreign friends are always checking this blog; wrong expressions found, an article of “Correction” has been uploaded here.

英文中、英検2級レベル以上の語彙や表現には、* (星印)で注釈をつけています。

In this blog, Yoshy adds * (asterisk) at the vocabulary and expressions whose level are Eiken 2nd and over, and writes its explanation.

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